proszę o szybką odp
Piotr: suma dlugosci krawedzi prostopadloscianu wynosi 108 cm. a pole najwiekszej sciany ma 108 cm2.
wiedzac, ze dlugosci roznych krawdzi tworza ciag arytmetyczny oblicz:
a)dlugosci przekatnych kazdej sciany
b)dlugosci przekatnej prostopadloscianu
c)pole powierzcni calkowitej prostopadloscianu
ODP:
a, b, c − długości krawędzi prostopadłościanu
(a, b, c) − ciąg arytmetyczny (rosnący)
4a+4b+4c=108a+b+c=27
{a+b+c=27
2b=a+c
bc=108
Moje pytanie brzmi, skąd wzięło się to: 2b=a+c; bc=108?
14 wrz 09:24
MQ:
2b=a+c wzięło się z właściwości ciągu arytmetycznego
bc=108cm2 wzięło się z warunków zadania
14 wrz 09:51