płaszczyzna poprowadzona poprzez 2 proste
Mikołaj: Czy przez dwie proste Można przeprowadzić płaszczyznę jeżeli nie są równoległe ani się nie
przecinają w żadnym punkcie ?
W poniższym przykładzie wyszła taka sytuacja, a nie mam wzorów którymi byłbym w stanie
wyznaczyć płaszczyznę przecinającą je bez punktu wspólnego.
l1: (x−1)/1 = (y−2)/2 = (z+3)/3
l2: (x−1)/5 = (y+2)/−3 = z/1
punkt przecięcie wyznaczałem poprzez przekształcenie na postać parametryczną i próbę
rozwiązania układu równań:
x=1t+1
y=2t+2
z=3t−1
x=5s+1
y=−3s−2
z=s
0=3
Jakoś topornie mi idzie wyobrażanie sobie tych prostych w przestrzeni i dopasowaniu warunków w
jakich może być poprowadzona przez nie płaszczyzna
14 wrz 00:10
MQ: Nie da się.
14 wrz 00:27
Mikołaj: Dzięki ponownie właśnie sam miałem napisać, wydedukowałem na palcach.
Reasumując żeby przeprowadzić płaszczyznę przez dwie proste musza one być albo równoległe
względem siebie albo posiadać punkt wspólny
Jeszcze raz przepraszam za łopot,
Pozdrawiam.
14 wrz 00:33