log
anka: Rozwiąż równianie
log4 {1+log3[1+log2(x+3)]}=1/2
10 lis 19:18
anka: jak to rozwiązać?
10 lis 19:43
anka: nawet nie wiem jak zacząć
10 lis 20:05
Zbronek: Zał.:
x+3>0⇒x>−3
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1+log2(x+3)>0⇒log2(x+3)>log2 |
| ⇒x+3>− |
| ⇒x>−3 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
log3[1+log2(x+3)]>log3 |
| ⇒1+log2(x+3)> |
| ⇒log2(x+3)>− |
| ⇒ |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
log
2(x+3)>log
23√16⇒x+3>
3√16⇒x>
3√16−3
rozw.
log
4 {1+log
3[1+log
2(x+3)]}=log
42
1+log
3[1+log
2(x+3)]=2
log
3[1+log
2(x+3)]=1
log
3[1+log
2(x+3)]=log
33
1+log
2(x+3)=3
log
2(x+3)=2
log
2(x+3)=log
24
x+3=4
x=1
10 lis 20:22