Przekształcenia wykresów funkcji
Ania: Temat − przekształcenia wykresów funkcji. Mam problem z rysowaniem wykresów. Czy f(1−x) to to
samo co f(−x+1)? Jeśli f(−x+1) oznacza translację o wektor [−1,0], to co oznacza f(1−x)?
Wychodzę ze wzoru y=f(x−a)+b czyli T=[a,b]
13 wrz 22:03
MQ: f(−x+1) nie oznacza translację o wektor [−1,0], natomiast potwierdzam: f(1−x)=f(−x+1)
13 wrz 22:05
Ania: czy możesz rozwinąć? −x to obrócenie w poziomie a co z 1?
13 wrz 22:07
MQ: {(x,y): y=f(1−x)}=T[−1,0]◯SOY({(x,y): y=f(x)})
13 wrz 22:25