jak dalej rozwiazac to rownanie? nie wiem co robie zle
kar: 2sin23x+cos3x−2=0
t=3x
2sin2t+cos t−2=0
2(sin2t−1)+cos t=0
2cos2t+cos t =0
cos t(2cost+1)=0
cos t=0 lub 2cos t=0
cos t=−1/2
13 wrz 21:21
Bogdan:
a po co t?
2(1 − cos23x) + cos3x − 2 = 0 i cos3x ∊ <−1, 1>
13 wrz 21:25
kar: Bogdaan i co dalej ? Pomożesz?
13 wrz 21:30
Bogdan:
dalej to Twój krok, przemnóż, wyłącz co się da przed nawias itd., kapujesz?
13 wrz 21:32
kar: no ok wyszło cos3x=0 lub cos=1/2
x=pi/6+k pi/3 lub x=pi/3+2k pi
a w odpowiedziach mam ten pierwszy wynik i pi/9 +2kpi/3
13 wrz 21:46
Janek191:
2 sin
2 3x + cos 3x − 2 = 0
2*( 1 − cos
2 3x) + cos 3x − 2 = 0
2 − 2 cos
2 3x + cos 3x − 2 = 0
2 cos
2 3x − cos 3x = 0
cos 3x *( 2 cos 3x − 1) = 0
cos 3x = 0 lub 2 cos 3x − 1 = 0
| | 1 | |
cos 3x = 0 lub cos 3x = |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | | π | |
3x = |
| + π*k lub 3x = |
| + 2π*k lub 3 x = (2π − |
| ) + 2π*k |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | π | | 2 | | 5 | | 2 | |
x = |
| + |
| *k lub x = |
| + |
| π*k lub x = |
| π + |
| π*k |
| | 6 | | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
14 wrz 09:12
kar: dziękuję bardzo
14 wrz 17:40