Jak wyznaczyć taką płaszczyznę krok po kroku ?
Mikołaj: Wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez prostą l1: (x+1)/1 = (y−1)/2 = z/3
i równoległej do l2: (x−1)/5 = (y+2)/(−3) = z/1
Z góry dzięki
13 wrz 21:16
MQ:
1. Najpierw sprawdź czy l1 i l2 nie są równoległe. Jeżeli nie, to wyznacz wektor normalny do
płaszczyzny. Skorzystaj z faktu, że wektory tworzące l1 i l2 są do niego prostopadłe, więc
wystarczy obliczyć ich iloczyn wektorowy. Potem wystarczy wstawić dowolny punkt z prostej l1
do równania płaszczyzny, żeby ją jednoznacznie wyznaczyć.
2. Jeżeli l1 i l2 są równoległe, to wstawiasz punk z jednej prostej do r. płaszczyzny i punkt
z 2. prostej do r. płaszczyzny. Układ równań jednoznacznie wyznaczy ci równanie płaszczyzny.
13 wrz 21:35
MQ: Sorry, punkt 2. jest źle −− zasugerowałem się, że w tym wypadku płaszczyzna przechodzi przez
obie proste.
W 2. przypadku nie wyznaczysz jednoznacznie płaszczyzny.
13 wrz 21:38
Mikołaj: Może źle to ująłem − chcę wyznaczyć równanie płaszczyzny spełniającej oba założenia. Wiem, że
jest ich nieskończenie wiele.
Jednakże dzięki − Twoje wytyczne pomogły mi to ugryźć
13 wrz 21:45
MQ: Źle mnie zrozumiałeś. Korzystasz z obu założeń, ale jeśli zdarzyło by si ę tak nieszczęsliwie,
że proste l1 i l2 byłyby równoległe, to nie masz możliwości wyznaczyć płaszczyzny.
W tym wypadku pewno masz przypadek 1.
13 wrz 22:03
Mikołaj: Ok w takim razie
π = −7x −16y −13z −30 ?
Za dużo materiału na raz wziąłem chyba, ale jeżeli równanie jest poprawne, to postaram się
zamknąć temat pełnym rozwiązaniem
13 wrz 22:08