granice ciągów
Beata: Czy ktoś mógłby podsunąć jakiś pomysł na zadania tego typu?
| | 1+2+...+n | |
limn→∞ |
| = |
| | √9n4 + 1 | |
13 wrz 20:59
MQ: Najpierw oblicz sumę szeregu 1+2+...+n.
Potem ją wstaw w licznik, zamiast tego szeregu.
A potem licz granicę.
13 wrz 21:07
sushi_gg6397228:
co masz w liczniku ?
13 wrz 21:08
Eta:
| | n(n+1) | |
1+2+3+...+n= |
| −−− suma ciągu arytmetycznego |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
n→∞ to liman= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
13 wrz 21:13
Beata: Dziękuje za pomoc
| | n+n2 | | 1 | |
limn→∞= |
| = |
| |
| | 2√9n4+1 | | 6 | |
13 wrz 21:18