układ równan
asdf: rozwiaz algebraicznie i graficznie układ równac:
|y−1|=2
x−y=1
13 wrz 20:43
asdf: ok obliczyłem juz algebraicznie ale czy mógłby mi ktos powiedziec jak narysowac |y−1|=2
13 wrz 20:55
MQ: Dwie równoległe proste: y=3 i y=−1
13 wrz 20:57
asdf: a mógłbyś wtłumaczyc dlaczego na 3 i −1?
13 wrz 21:00
asdf: bo wiem ze jak jest y−1=2 to bedzie na wysokosci 3
wiec jak jest |y−1|=2 to bedzie tak jakby na (−2) + 1 czyli na wysokosci −1 ?
dobrze mysle?
czyli załóżmy np że |y−5|=7 to bedzie na wysokosciach 12 i−2
13 wrz 21:09
MQ: |y−1|=2 ⇔ y−1=2 lub y−1=−2 ⇔ y=3 lub y=−1
13 wrz 21:10
asdf: dzięki
13 wrz 21:15