Ciekawe.
Baltazar: Ja nie proszę, ja błagam o pomoc!
1. Strony książki są ponumerowane liczbami naturalnymi: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,
13,… Jedna z cyfr w numerze ostatniej strony pojawia się, w zbiorze numerów stron tej książki,
łącznie 20 razy. Gdyby w książce było o 13 stron mniej, to wtedy ta samacyfra byłaby użyta
łącznie 14 razy. Ile stron ma ta książka?
Odpowiedź to 98.
2. W grupie przyjaciół, którzy zebrali się, aby świętować urodziny jednego z nich, jest więcej
niż 40%
chłopców i więcej niż 50% dziewcząt. Ile wszystkich przyjaciół jest, co najmniej?
Odpowiedź to 7.
13 wrz 20:19
Baltazar: Pomoże ktoś, będę bardzo wdzięczna!
14 wrz 11:28
Baltazar: Drugie rozwiązałam. Proszę o pomoc w pierwszym.
14 wrz 11:33
Rafał.p:
Jedna z cyfr w numerze ostatniej strony pojawia się w książce 20 razy.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Gdyby to była liczba "1" to strony książki zawierające "1" tworzą zbiór:
A = {1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 31, 41, 51, 61, 71, 81, 91} (łącznie 20
jedynek)
Liczba stron w książce: 91
Pomniejszona liczba stron w książce o 13 wynosi: 91 − 13 = 78
Wtedy zbiór jedynek wynosi:
B = {1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 31, 41, 51, 61, 71} (łącznie 18 jedynek)
sprzeczność
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Sprawdzamy kolejne cyfry, 2, 3, 4,... aż znajdziemy tę właściwą. Szukaną jest cyfra: 8
14 wrz 13:19