| π | ||
Mam narysować wykres funkcji f(x)= tg ( | [x]) wiedząc. że dziedzina funkcji f zawiera się | |
| 4 |
Wykres funkcji tangens z cechą liczby.
| π | ||
f(x)=tg( | *[x]) dla x∊<−4,6> | |
| 4 |
| π | ||
tg( | *(−4))=tg(−π)=tg0=0 | |
| 4 |
| π | −3π | 3π | ||||
tg( | *(−3))=tg( | )=−tg( | =1 | |||
| 4 | 4 | 4 |
| π | π | |||
tg( | *(−2))=tg(− | ) tangens nie istnieje | ||
| 4 | 2 |
| π | ||
tg( | *(−1))=−1 | |
| 4 |
Ale dzięki za pomoc
Chyba kluczowe tutaj było określenie tej dziedziny. Wtedy, że tak powiem na piechotę szło
policzyć.
MQ, tak z ciekawości, a jakie jeszcze znasz znaczenia tego znaku? Ja do etapu 3 LO na razie
wiem tylko o liczbie całkowitej.