3 ostatnie zadanka!
Karolka: 1/Statek plynie z portu A do portu B w czasie t 1=4h, czas rejsu powrotnego wynosi t2=8h.Ile
czasu plynal by statek z portu A do B z wylaczonym silnikiem.
2/Oblicz szybkosc liniowa obrzeza tarczy szlifierskiej o srednicy 30cm.Czestotliwosc obrotu
tarczy wynosi 6000obr./min.
3/Oblicz szybkosc koncową oraz zas spadania ciala puszczonego swobodnie z wysokosci h=20m.
10 lis 19:13
Mateusz: | | l | | l | |
2 korzystamy z zależności że T = |
| zatem częstotliwość ω wynosi 6000Hz = |
| min i |
| | ω | | 6000 | |
| | l | | m | |
korzystamy z v = ω*r= 6000 |
| *1,5m = 9000 |
| |
| | min | | min | |
10 lis 19:34
10 lis 19:36
Mateusz: 3 ruch spadającego ciała bez prędkości początkowej jest ruchem jednostajnie przyszpieszonym
bez prędkości początkowej z przyszpieszeniem g = 9,8m/s
2 a droga w tym ruchu jst równa
| | 1 | |
h = |
| gt2 Jeżeli licznik i mianownik prawej strony równanie pomnożymy przez |
| | 2 | |
g to otrzymamy
−−−−−−−−− =
g
ponieważ v = gt jest równe prędkości koncowej ciała spadającego z wysokosci h stąd juz łatwo
policzyć że:
| | m | |
v = √2gh = √2*9,8m/s2*20m ≈19,8 |
|
|
| | s | |
10 lis 19:43