Wyznacz wartość parametru k, k ∊ R dla których rownanie
FHA: Wyznacz wartość parametru k, k ∊ R dla których rownanie
| | 3π | |
( sinx − cosx ) ( sin x + 0.5k ) = 0 ma cztery rózne rozwiązania w przedziale <0, |
| > |
| | 2 | |
Jako że jestem zielony bardzo proszę o pomoc
13 wrz 17:29
Kacper: iloczyn jest zerem, gdy .... jest zerem (co w środku piszemy?)
13 wrz 17:33
FHA: więc tak zacząłem Panie Kacprze:
sinx = cos x v sinx = −0.5k
13 wrz 17:35
Kacper: Ok teraz rozwiąż równanie "lewe" w podanym przedziale i zobacz ile masz rozwiązań i jakie.
Potem zobaczymy czego nam jeszcze brakuje.
13 wrz 17:37
FHA: Więc mam narysowac na ukladzie 2 wykresy?
sinx i cos x?
13 wrz 17:47
Kacper: Można
13 wrz 17:57
13 wrz 17:59
FHA: Albo i nie, sam nie wiem
13 wrz 18:10
jakubs: Tak, w Twoim przedziale to będzie:
Dalej dasz rade?
13 wrz 18:28
FHA: sinx+0,5k=0
sinx = −0,5 k | (/: 0.5)
2 sinx = − k
tak trzeba robic ?
13 wrz 18:57
FHA: hmm ?
13 wrz 19:29