trygonometria
tyu:
czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego
jeśli γ=180o − (α+β) to
sinγ=sin(α+β)
13 wrz 17:26
Kacper: sin(180−α)=sinα
13 wrz 17:27
tyu: aha, czyli w tym przypadku nawias (α+β) jest równy "α" z Twoje wzoru. Dziękuję
13 wrz 17:35
Piotr 10: Jeśli CI to sprawia trudność wprowadzasz sobie zmienną pomocniczą:
α+β = y
sin[ 180
0 − ( α+β) ] = sin ( 180
0 − y) = siny = sin (α+β)
13 wrz 17:56
tyu: już jakiś czas temu to robiłem i chyba nadszedł znów czas na odświeżenie tematu

Dzięki
13 wrz 18:07