Permutacje
Serum: Witam,
Nie mam pojęcia jak to rozwiązać.
Jakaś pomoc ?
13 wrz 17:10
Piotr 10: Licznik mianownika przekształć do postaci:
(n+2)! = n!(n+1)(n+2)
13 wrz 17:11
Piotr 10: Licznik ułamka.. sorry
13 wrz 17:12
52: n!•(n+1)•(n+2)=(n+2)!
13 wrz 17:12
13 wrz 17:19
Serum: Ok dzięki powoli rozumiem
A co z tym równaniem ? :
6! * (n+1)! − 7! * n! = 0

13 wrz 17:27
pigor: ... , np podzielić obustronnie przez 6!n! lub wyłączyć to przed nawias i ...
13 wrz 17:42
jakubs: (n+1)!=n!(n+1)
720*n!(n+1)−5040n!=0
720n*n!+720n!−5040n!=0
720n*n!−4320n!=0
720n!(n−6)=0
odp: n=6
13 wrz 17:46
pigor: ...,
6!*(n+1)!−7!*n!=0 ⇔ 6!n! (n+1−7)=0 ⇔ n−6=0, bo 6!n! >0 dla n∊N ⇔
n=6
13 wrz 18:50