analityczna
Mariusz: 1.Napisz równanie okręgu o promienu √5 stycznego do prostej o równaniu x−2y−1=0 w punkcie
A=(3,1)
10 lis 19:08
Mariusz: odświeżam
11 lis 09:14
Mariusz: odświeżam
11 lis 15:05
Mariusz: ktoś jest w stanie te zdanie rozwiązac?
11 lis 17:45
Mariusz: .
14 lis 10:18
Mariusz: Basiu , możesz rzucic okiem na moje zadania?
14 lis 10:53
Basia: Mariuszu teraz muszę kończyć, ale jeżeli nikt Ci nie pomoże wcześniej to za jakieś trzy godziny
spróbuję.
Na razie wskazówka:
P− środek okręgu
P(a,b)
1. AP = √5
2. zastosuj wzór na odległość punktu P(a,b) od prostej k: x−2y−1=0
z (1) i (2) powinien wyjść układ równań z dwiema niewiadomymi a,b
14 lis 11:22
Basia:
(x−a)2 + (y−b)2 = r2 równanie okręgu
P − środek okręgu
P(a,b )
r=√5
A(3,1)
A ∊ okręgu ⇒ AP = r
AP = √(a−3)2+(b−1)2
√(a−3)2+(b−1)2=√5 podnoszę ob ustronnie do kwadratu
(a−3)2 + (b−1)2 = 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
k: x−2y−1=0
A=1 B=−2 C=−1
d(P,k) = r = √5
d(APk) = U{|1*a−2*b−2|}{√12+(−2)2 = U{|a−2b−1|}{√5
U{|a−2b−1|}{√5=√5 /*√5
|a−2b−1|=5 ⇔
a−2b−1=5 lub a−2b−1=−5
a=2b+6 lub a=2b−4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1.
a=2b+6
(2b+6−3)2 + (b−1)2=5
(2b+3)2+(b−1)2−5=0
4b2+12b+9+b2−2b+1−5=0
5b2+10b+5=0 /:5
b2+2b+1=0
(b+1)2=0
b+1=0
b=−1
a = 2*(−1)+6 = −2+6 = 4
a=4
równanie okregfu:
(x−4)2 + (y+1)2 = 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub po przekształceniu
x2 − 8x +16 + y2 +2y +1 − 5 =0
x2 − 8x + y2+2y +12 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2.
a=2b−4
(2b−4−3)2 + (b−1)2=5
(2b−7)2+(b−1)2−5=0
4b2−28b+49+b2−2b+1−5=0
5b2−30b+45=0
Δ=(−30)2 − 4*5*45 = 900−900 =0
b0=3010=3
b=3
a=2*3−4
a=2
(x−2)2+(y−3)2=5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2−4x+4+y2−6y+9−5=0
x2−4x+y2−6y+8=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
14 lis 12:57
tim: Basiu, jesteś?
14 lis 13:01
Basia: Właśnie znikam. Muszę się brać do prania, gotowania i sprzątania.
Same przyjemne zajęcia.
Jeśli jednak masz jakiś problem, pisz. Pół godzinki jeszcze mogę pozajmować się
przyjemniejszymi rzeczami.
14 lis 13:09