F. kw.
M: Przypomni mi ktoś (przerwa wakacyjna = wiedza ,,go out'') jak robiło się zadanie tego stylu:
wyznacz zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, jaki tworzą wierzchołki parabol o równaniach:
− f(x) = (x−3)
2 + m
− f(x) = 5(x − m)
2 +m
Dziękuję za pomoc

. Odświeżam zawczasu wiedzę do sprawdzianu, a rozdział kontynuujemy po
wakacjach, więc jest dziwnie...
13 wrz 16:32
pigor: ..., a to − przed f(x) to co to za znak
13 wrz 16:39
Kacper: Postać kanoniczna: f(x)=a(x−p)2+q, W=(p,q)
Zatem w przykładzie a)
W=(3,m)
Zbiór punktów można opisać np tak:
A={(x,y)∊R2: x=3 ⋀ y=m, m∊R}
13 wrz 16:40
M: ,,−'', to po prostu myślnik

A czemu R są do kwadratu?

I dlaczego y = m ?
13 wrz 16:57
Kacper: Jeśli jesteś w liceum, to wystarczy, że napiszesz, że są to punkty leżące na prostej x=3
13 wrz 17:05
M: Tak, jestem. Dzięki
13 wrz 17:23