szeregi
bles: Szereg : n/(n
2+1), jest zbieżny czy nie? Proszę o jakieś wyjaśnienie
13 wrz 16:09
sushi_gg6397228:
a jakby nie bylo "1" w mianowniku to jaki miałbyś szereg ?
13 wrz 16:13
bles: miałbym rozbieżny ponieważ mamy 1/n ale np. według kryterium Leibnitz'a szereg wychodzi zbieżny
bo lim (n−>niesk) n/(n2+1)=0
13 wrz 16:15
bles: Jak udowodnić że jest rozbieżny ? Próbowałem kryterium porównawczym i nic
13 wrz 16:16
sushi_gg6397228:
| an | |
| = g, to szeregi ∑an i ∑bn zachowują się tak samo |
| bn | |
13 wrz 16:19
Godzio:
W kryterium Leibnitz'a mamy szereg
naprzemienny
| n | | n | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| |
| n2 + 1 | | n2 + n2 | | 2n | |
Tylko uzasadnić.
13 wrz 16:20