Oblicz sin ( 2α + 5/4 π ), jeżeli tgα = 2/3 i α należy do przedziału ( π,3/2 π )
FHA: Oblicz sin ( 2α + 5/4 π ), jeżeli tgα = 2/3 i α należy do przedziału ( π,3/2 π )
13 wrz 15:46
Godzio:
| | 5 | | π | | π | | π | |
sin(2α + |
| π) = − sin(2α + |
| ) = −[sin2αcos |
| + sin |
| cos2α] = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 2sinαcosα | | 2tgα | |
sin2α = |
| = |
| |
| | sin2α + cos2α | | tg2α + 1 | |
| | 1 − tg2α | |
cos2α = [droga analogiczna] = |
| |
| | tg2α + 1 | |
| | √2 | | 1 + 2tgα − tg2α | |
= − |
| * |
| = ... podstaw i masz wynik. |
| | 2 | | 1 + tg2α | |
13 wrz 16:15
FHA: Skąd się to wzielo / 2 linijka?
13 wrz 16:29
FHA: wyszlo −15 pier. z 2 / 26
13 wrz 16:35
Kacper:
Przy odpowiednich założeniach
13 wrz 16:36