całka nieoznaczona
lendsberger: ∫xarctg2x dx
proszę o pomoc mój wynik to : xarctg2x − ln/x2 + 1/ + C
Gdzieś popełniam błąd , ale nie wiem gdzie bo za każdym razem otrzymuję inny wynik
13 wrz 15:37
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
13 wrz 15:38
lendsberger: | | 2 | |
∫arctg2xdx = / u= arctg2x v' = 1 −> u' = |
| v = x +C |
| | x2 + 1 | |
| | 2 | |
xarctg2x − ∫ |
| dx = |
| | x2 + 1 | |
| | x | |
= 2∫ |
| = / t = x2 +1 ; dt/2 = xdx |
| | x2 + 1 | |
−2∫ 1/t dt = −ln(x
2 +1) + C
wynik : xarctg2x − ln(x
2 +1 ) +C
13 wrz 15:45
lendsberger: w drugiej linijce w liczniku jeszcze x
13 wrz 15:46
sushi_gg6397228:
od czytania bolą oczy
v' = x u= arctg 2x
v=.... u'= ......
13 wrz 15:47
lendsberger: mam tak :
v' = 1 u = arctg2x
13 wrz 15:50
sushi_gg6397228:
to liczysz inna całkę niż podalaś
13 wrz 15:53
lendsberger: To w takim razie jak to powinno wyglądać ? Przecież nie mogę inaczej zrobić w metodzie
przez części.
13 wrz 15:56
sushi_gg6397228:
przeciez tam masz x * arc tg 2x
to v'= x, a nie "1"
13 wrz 15:58