zespolone
ET: Prosze o pomoc z rownaniem zespolonym
w(z) = z4 − 2z3 + 6z2 − 2z + 5
wiedzac ze jeden pierwiastek rownania to i
13 wrz 15:05
ET: z wielomianem nie rownaniem pomylka
13 wrz 15:05
MQ: No dobra, ale co chcesz z tym wielomianem zrobić?
13 wrz 15:09
ET: znalesc pierwiastki wszystkie
13 wrz 15:09
MQ: No to zacznij od podzielenia tego wielomianu przez (z−i).
13 wrz 15:17
PW: Można też sobie uprościć zadanie, korzystając z faktu, że jeżeli pierwiastkiem wielomianu o
współczynnikach całkowitych jest z0, to również z̅0 jest jego pierwiastkiem (czyli tutaj i
oraz −i), a więc wielomian dzieli się przez (x−i)(x+i) = x2+1.
13 wrz 15:25
ET: (z − i)(x3 + (−2 + i)x2 + (−2i − 1)x + (−i + 2) + (2i + 1))
ten 2i + 1 to reszta z dzielenia
Skoro i jest pierwiastkiem to wychodzi na to ze −i takze jest ?
Co dalej z tym wielomianem ?
13 wrz 15:26
PW: Poprawka: miało być (z−i)(z+i) = z2+1.
13 wrz 15:27
ET: Dzieki PW co odpowiedź podziele odrazu przez z2+1 i powinno pójść gładko
13 wrz 15:28
ET: za odpowiedź*
13 wrz 15:28