calka
pomoc: poprosze o pomoc z pewna calka.
13 wrz 14:16
jakubs: | | x+1 | |
Spróbuj podstawienie t= |
| |
| | x | |
13 wrz 14:28
Wazyl: Probowalem.
13 wrz 14:47
Wazyl: Nie wychodzi cos
13 wrz 14:47
MQ: Ja bym podstawił t2=x, wtedy całka sprowadza się do:
2*∫√t2+1dt,
a taką można już znaleźć w tablicach.
13 wrz 14:58
jakubs: Mój pomysł to jednak zły, za dużo kombinowania i podstawiania. Sposób
MQ lepszy
13 wrz 15:03
pigor: ..., no to może tak :
| | dx | |
√x+1x= t ⇒ 1+1x= t2 ⇒ − |
| = 2tdt , ale 1x= t2−1 ⇒ |
| | x2 | |
| | 1 | | 1 | | 2tdt | |
⇒ x= |
| ⇒ x2= |
| ⇒ dx=2x2tdt= |
| |
| | t2−1 | | (t2−1)2 | | (t2−1)2 | |
| | 2t2dt | |
, wtedy twoja całka ∫ √x+1x dx = ∫ |
| = . ... ... i dalej |
| | (t2−1)2 | |
powinieneś dać radę....
13 wrz 15:05
MQ: No i jak zwykle
pigor sprawę zamknął
13 wrz 15:07
pigor: ... , a to dzięki ćwiczeniom ... ze Stankiewicza na MEiL− u
PW, którego skrypt także leży u mnie na honorowym miejscu, choć
samego wydziału nie skończyłem, ale to inna historia ....
13 wrz 15:14
daras: też się ćwiczyłem tam i z tego
13 wrz 15:17