komunikatorów i prawdopodobieństwa
caty: 1)Na planie przedstawiono położenie pięciu domów.Jeżeli każde dwa domy połączymy
bezpośrednioprostą drogą,to ile jest takich dróg?
2)Na zjeździe spotkało się jednocześnie dziesięciu kolegów szkolnych:
a)ile było powitań,jeżeli każdy witał się z każdym?
b)ile sms−ów z życzeniami wysłali do siebie nawzajem ci koledzy?
13 wrz 13:27
Janek191:
z.1
| | | | 5 ! | | 4*5 | |
| = |
| = |
| = 10 |
| | | 2 *3 ! | | 2 | |
13 wrz 13:32
Janek191:
z.2
lub
b) N = 9*10 = 90
13 wrz 13:34
caty: Dzięki za pomoc
13 wrz 15:30