Wzory Viete'a
M: Wzory Viete'a
Hejka

1. Funkcja kwadratowa f jest malejąca w przedziale <2, +
∞), a jej miejsca zerowe x
1 i x
2
spełniają warunek x
1 * x
2 = − 5
Parabola wykresu funkcji f ma z osią OY punkt wspólny (0,5). Napisz wzór funkcji w postaci
ogólnej.
y = ax
2 + bx + c
c = 5 (punkt przecięcia osi OY)
{c}/{a} = − 5 → c = − 5a ⇒ a = − 1
5 = 4a + 2b − 5a ⇒ b = 2
y = − x
2 + 2x − 5
Wg rozwiązania b powinno wynosić 4, co robię źle?
13 wrz 13:16
Janek191:
cd.
a = − 1
p = 2
więc z postaci kanonicznej mamy
y = − (x − 2)2 + q P = ( 0 ; 5)
5 = − ( 0 − 2)2 + q
5 = − 4 + q
q = 9
zatem
y = − ( x − 2)2 + 9 = − ( x2 − 4 x + 4) + 9 = − x2 + 4 x + 5
==================================================
13 wrz 13:23
Janek191:
13 wrz 13:29
M: Okej, dziękuję

.
A coś takiego:
Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe x
1, x
2 takie, że x
1 * x
2 = − 12
Dla argumentu {1}/{2} funkcja f przyjmuje najw. wartość równą 3{1}/{16}. Napisz wzór f w
postaci ogólnej.
13 wrz 13:31
PW:
5 to wartość funkcji dla x=0
13 wrz 13:32
PW: Nie zdążyłem. Moja odpowiedź to tylko odpowiedź na pytanie "co robię źle".
13 wrz 13:34
Janek191:
a < 0
x
1 * x
2 = − 12
13 wrz 13:39
Janek191:
| − b | | 1 | |
| = |
| ⇒ 2b = − 2a ⇒ b = − a |
| 2a | | 2 | |
| − ( b2 − 4a*c) | | 49 | |
| = |
| |
| 4a | | 16 | |
13 wrz 13:44
Janek191:
c = 3
=========================
13 wrz 13:49
M: Dziękuję!
13 wrz 13:51
Janek191:
13 wrz 13:53
M: A jeszcze mała wskazówka tutaj?
| | 6+√3 | |
Przekształcanie wyrażeń. Z x1 + x2 wyszło mi wcześniej |
| . |
| | 3 | |
13 wrz 13:56
M: W liczniku raczej powinno być chyba 2( x1 * x2), a w mianowniku x2*x1. Tak?
13 wrz 13:58
Janek191:
| x1 | | x2 | | x12 + x22 | |
| + |
| = |
| = |
| x2 | | x1 | | x1 *x2 | |
| | ( x1 + x2)2 − 2x1*x2 | |
= |
| = |
| | x1*x2 | |
13 wrz 14:00
M: O! Już się biorę do roboty
13 wrz 14:02
M: | x12 + x22 | | (x1 + x2)2 − 2x1x2 | |
| = |
| |
| x1x2 | | x1x2 | |
13 wrz 14:06
M: Ślepota ze mnie, napisałeś to samo, co ja

.
Dobra, jadę dalej.
13 wrz 14:07
13 wrz 14:11
M: Więc mam:
Ta trójka na końcu nie chce mi wskoczyć pod ułamek
13 wrz 14:22
M: I teraz co z tym zrobić, żeby jak najbrdziej uprościć?
13 wrz 14:22
M: Pomoże ktoś?
13 wrz 15:19
jakubs: Popraw zapis co to jest "{3}" ?
13 wrz 15:23
M: 3 ma być pod pierwiastkiem z sześciu, pod dolną kreską ułamkową, ale nie mogę jej tam wciągnąć.
13 wrz 16:17
jakubs: Jeżeli wszystko wyżej jest ok to:
13 wrz 16:19