Planimetria
olkaq: Hej, mam takie zadanko na które nie mam w ogóle pomysłu. Nie wiem nawet czy do niego da się
zrobić jakiś rysunek.
Treść zadania:
Dana jet rodzina trójkątów ABX o wspólnych ustalonych wierzchołkach A, B, w których kąty AXB
| | π | |
mają miarę |
| . Określ figurę złożoną ze środków ciężkości trójkątów tej rodziny. |
| | 3 | |
Dodatkowo trzeba jeszcze rozwiązać ten problem analitycznie przyjmując, że A = (−3,0) i B =
(3,0) ←Czego już nic a nic nie ogarniam
13 wrz 12:45
PW: Ale co to jest środek ciężkości trójkąta, to wiesz?
13 wrz 12:56
olkaq: tak środek ciężkości to punkt w którym przecinają sie środkowe trójkąta
13 wrz 12:59
PW: Wskazówka. A i B są ustalone, a punkt X może sobie hasać, ale nie tak zupełnie dowolnie, bo
| | π | |
zawsze musi być ∡AXB = |
| . |
| | 3 | |
Pamiętasz twierdzenie o kącie wpisanym i środkowym opartych na tym samym łuku okręgu?
13 wrz 13:04
olkaq: miara kąta wpisanego jest równa połowie miary kąta środkowego opartego na tym samym łuku
13 wrz 13:09
PW: No, czyli kąty wpisane oparte na tym samym łuku mają wszystkie tę samą miarę. Rysunek już
zrobisz.
13 wrz 13:14
olkaq: ok dzieki
13 wrz 13:15