:P
nektarynka: Reklamy dwóch banków A i B informują ze każde pożyczone 1000 zł kredytobiorca płaci miesiecznie
15 zł w banku A, i 18 zł w banku B. Oblicz roczne oprocentowanie kredytów w każdym z banków .
13 wrz 11:37
nektarynka: chciałabym sama na to jakoś wpaść tylko prosze o jakąś podpowiedz, albo wzór?
13 wrz 11:38
MQ: Niepełne informacje −− nie podano na ile miesięcy rozłożona jest spłata kredytu.
13 wrz 11:39
nektarynka: chyba na rok...bo pisze oblicz ROCZNE oprocentowanie
13 wrz 11:49
Saizou :
to ja też chcę taki bank xd
15*12=180 zl a banki musza zarabiać a tu tracą i to dużo xd
13 wrz 11:51
Janek191:
Bank A :
12*15 zł = 180 zł
180 : 1000 = 0,18 = 18%
Bank B :
12 * 18 zł = 216 zł
216 : 1000 = 0,216 = 21,6 %
13 wrz 12:05
Janek191:
Lepszy jest bank A − oprocentowanie 18 % ( tyle płaci kredytobiorca )
13 wrz 12:07
MQ: "Roczne" oprocentowanie podaje się przy każdym kredycie − i tym spłacanym pół roku, i tym
spłacanym trzy lata.
Nadal twierdzę, że to zadanie jest tyle warte, co i reklamy banków, obliczone na ściągnięcie
naiwnego klienta.
13 wrz 13:13