:)
nektarynka: W stopie zawierającym 4,5 % ołowiu jest o 19 kg więcej niż w drugim stopie, zawierającym 4%
ołowiu. Lączna masa obu stopów jest równa 800 kg.
A− oblicz masę każdego ze stopów
B− ile kg ołowiu jest w kazdym z tych stopów ?
13 wrz 10:52
PW: Takie zadania nie są trudne myślowo, raczej rzecz polega na samodzielnym wprowadzeniu oznaczeń
(to jest trudne dla ucznia zanim nabierze pewności siebie).
Są dwie masy stopów − oznaczmy je m1 i m2.
W każdej z nich jest pewna masa ołowiu, oznaczmy je p1 i p2.
Wiemy z treści zadania, że p1 stanowi 4,5% masy m1, to znaczy
(1) p1 = 0,045m1,
a masa ołowiu w drugim stopie stanowi jego 4%, czyli
(2) p2 = 0,04m2.
Masy p1 i p2 różnią się o 19 kg:
(3) p1 = p2 + 19
Podano również, że
(4) m1 +m2 = 800.
Wykorzystać informacje (1), (2), (3) i (4) i już.
13 wrz 11:12
Janek191:
a)
4,5% = 0,045
4 % = 0,04
x − masa I stopu [ kg ]
800 − x − masa II stopu [ kg ]
Mamy
0,045 x = 0,04( 800 − x) + 19 / * 1000
45 x = 40*800 − 40 x + 19 000
85 x = 32 000 + 19 000
85 x = 51 000 / : 85
x = 600 − ilość I stopu [ kg ]
800 − x = 200 − ilość II stopu [ kg ]
więc
b)
0,045*600 = 27 − ilość ołowiu w I stopie [ kg ]
0,04*200 = 8 − ilość ołowiu w II stopie [ kg ]
===================================
13 wrz 11:17
Janek191:
a)
4,5% = 0,045
4 % = 0,04
x − masa I stopu [ kg ]
800 − x − masa II stopu [ kg ]
Mamy
0,045 x = 0,04( 800 − x) + 19 / * 1000
45 x = 40*800 − 40 x + 19 000
85 x = 32 000 + 19 000
85 x = 51 000 / : 85
x = 600 − ilość I stopu [ kg ]
800 − x = 200 − ilość II stopu [ kg ]
więc
b)
0,045*600 = 27 − ilość ołowiu w I stopie [ kg ]
0,04*200 = 8 − ilość ołowiu w II stopie [ kg ]
===================================
13 wrz 11:17
nektarynka: Dziekuje Ci bardzo
13 wrz 11:22
nektarynka: w zasadzie dziekuje WAM
13 wrz 11:23
PW: A z ciekawości zapytam:
– Który sposób bardziej do Ciebie przemawia (który wybierzesz na klasówkę)?
Oba są dobre, u Janka jest tylko jedna niewiadoma x i od razu wyliczenia, u mnie "tłumaczenie
zadania z polskiego na nasze" i dopiero musiałabyś ułożyć równanie na podstawie 4 informacji
13 wrz 11:30
nektarynka: w zasadzie to zrobiłam oba sposoby i obydwa zrozumialam i juz wiem o co chodzi

(a zobaczymy
na kartkówce który sobie przypomne i zrobie

)
13 wrz 11:34
Janek191:
Sposób rozwiązania zależy od tematu lekcji .
Jeżeli tematem zajęć jest : układ równań I stopnia z dwiema niewiadomymi, to
trzeba zapisać tak jak proponuje PW:
x + y = 800
0,045 x = 0,04 y + 19
13 wrz 11:59
daras: zrobiłaś



raczej przepisałaś

kiedy dojrzejesz nektarynko ?
13 wrz 15:24
sushi_gg6397228:
chyba na przyszły rok
13 wrz 15:26