.
...: Udowodnij, że: a) suma dwóch kolejnych potęg liczby 2 o wykładnikach całkowitych dodatnich jest
podzielna przez 6
b) suma trzech kolejnych potęg liczby 2 o wykładnikach całkowitych dodatnich jest podzielna
przez 14
13 wrz 10:38
MQ: No to zaczynamy:
a) 2n+2n+1=...
b) analogicznie
13 wrz 10:52
pumba: Wiesz pokazac na przykladach to bedzie tak ale jak to zapisac ogolnie to nie wiem
13 wrz 10:53
Tadeusz:
a) ... =2n(1+2)=3*22=6*2n−1
13 wrz 11:01
Tadeusz:
b) 2n(1+2+4) ... itd
13 wrz 11:03
...: dziekuję
13 wrz 11:14