Oblicz wartosci m i n dla ktorych wielomian jest podzielny przez
Romek: Oblicz wartości m i n, dla których wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), jeśli
W(x)=x4+x3+mx2−4x+n oraz P(x)=x2+x+1.
Dziwne rzeczy wychodzą mi przy dzieleniu. Proszę o pomoc.
13 wrz 09:22
Kacper: A może lepiej mnożyć niż dzielić?
13 wrz 09:47
Kacper: W(x)=P(x)*Q(x), gdzie Q(x)=x2+bx+c
W(x)=(x2+x+1)(x2+bx+c)
W(x)=bx3+bx2+bx+cx2+cx+c+x4+x3+x2=x4+(b+1)x3+(b+c+1)x2+(b+c)x+c
Teraz porównujemy współczynniki:
b+1=1⇒b=0
b+c+1=m ⇒m=−3
b+c=−4 ⇒c=−4
c=n ⇒n=−4
Dostajemy wielomian W(x)=x4+x3−3x2−4x−4
13 wrz 10:00
pumba: Kacper wytlumacz mi dlaczego Q(x)=x2+bx+c
13 wrz 10:03
13 wrz 10:11
Kacper: Dlatego, że jeśli dzielisz wielomian stopnia 4 przez wielomian stopnia 2, to w wyniku
otrzymujesz wielomian co najwyżej stopnia 2
13 wrz 10:15
pumba: Rozumiem i dziekuje

To dzielenie pokazane przez kolege lub kolezanke g tez przeanalizuje
13 wrz 10:18
Janek191:
( x4 + x3 + m x2 − 4 x + m ) : ( x2 + x + 1) = x2 + m − 1
− x4 − x3 − x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( m − 1) x2 − 4 x + n
− ( m − 1) x2 − ( m − 1) x − ( m − 1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( − 4 − m + 1) x + ( n − m + 1)
więc
− 4 − m + 1 = 0 ⇒ m = − 3
n + 3 + 1 = 0 ⇒ n = − 4
=======================
13 wrz 11:39