hej :)
nektarynka: za pomocą miary centymetrowej zmierzono wysokosc a pokoju i szerokosc b drzwi, uzyskując wynik
a=256cm, b=91 cm.Oblicz maksymalne błęy względne tych pomiarów
13 wrz 09:18
Ben Akiba: Δa=Δb=±1 cm
| | Δa | | Δb | |
więc błędy względne: |
| = ....? , |
| =....? |
| | a | | b | |
13 wrz 09:21
pumba: Chyba brakuje rzeczywistysych wymiarow i potem wzory
13 wrz 09:22
nektarynka: nie rozumiem tego +/− 1

czemu akurat 1 cm?
13 wrz 09:31
Kacper: Miara centymetrowa − możesz pomylić się o centymetr
+/− dlatego, że możesz wynik zawyżyć lub zaniżyć
13 wrz 09:53
pumba: Ale miara centymetrowa ma podzialke co 1mm
13 wrz 10:01
MQ: Mylisz urządzenie pomiarowe z zapisanym wynikiem pomiaru.
Jeżeli ktoś podał wynik z dokładnością do 1 cm, to Δ=1cm.
Podziałkę milimetrową ma miarka milimetrowa, a że na niej zaznaczone są cm i m, to dla wygody.
13 wrz 10:31
daras: wyniki są podane z dokładnościa do 1 cm wiec Δa =Δb = ±1 cm
gdyby zapis był np. a = 256,0 cm wtedy dokładność byłaby do 1 mm
13 wrz 15:28
daras: a skoro maksymalne błedy masz policzyć, to |Δa| = |Δb| = 1 cm
13 wrz 15:30
daras: | | Δa | | 1 | |
i błąd względny | |
| | = |
| ≈ 0,003906 ≈ 0,00391≈ 0,004 |
| | a | | 256 | |
a błąd względny procentowy wynosi ok. 0,4 %
13 wrz 15:32