ciągi
jola: Suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny wynosi 6.Jeżeli do tych liczb dodamy odpowiednio
2 ,7 i 24, to otrzymamy ciąg geometryczny.
10 lis 19:07
Aza:
a, b, c −−− tw. ciąg arytm , to z def. ciągu => 2b = a+c
a+2, b+7, c+24 −−− tw.ciąg geom to z def.ciągu => (b+7)2 = (a+2)(c+24)
oraz a+b +c = 6
Rozwiązując ten układ trzech równań wyznaczamy a , b , c
2b= a+c i a+c+b = 6 => 2b +b = 6 => b=2
więc a+c +2= 6 => a +c = 4 => a = 4 −c
i ( a+2)(c+24)= (2+7)2 = 81
podstawiając za a = 4 −c
( 4 −c +2)(c+24) = 81
(6−c)(c+24)=81 .......... dokończ , uporzadkuj , policz deltę i wyznacz "c"
i następnie "a"......
powodzenia , to już proste rachunki
10 lis 19:30
Aza:
odp: 1, 2, 3 lub 25, 2, −21
10 lis 19:34
jola:
10 lis 19:39
jola: Dzięki

!
10 lis 19:40
jola: Mam problem z tym dokończeniem i uporządkowaniem.
11 lis 11:09
jola:
11 lis 11:26