Liczba ABCCBA dzieli się przez....?
Majki: Liczba ABCCBA, gdzie A,B,C są dowolnymi cyframi parzystymi, dzieli się przez....? Proszę o
pomoc.
13 wrz 08:42
Kacper: przez 2
13 wrz 08:58
PW: Badana liczba jest równa
A(105+1) + B(104+101) + C(103+102) = A(105+1) + 10B(103+1) + 100C(10+1)
− każdy czynnik w nawiasie dzieli się przez 11. Można to sprawdzić bezpośrednio podając,
105+1 =11·(...) i 103+1 =11·(...),
lub stosując wzory
a3+1=(a+1)(...) i a5+1= (a+1)(...).
Po uwzględnieniu tego oraz parzystości widzimy, że badana liczba jest podzielna przez 22.
13 wrz 10:40