Jak porównać logarytmy których a>b
anf: Dajmy na to:
log 12√2 i log 122
log 23 i log 32
Jak porównać czy są większe, mniejsze czy równe, jak policzyć każdy z tych logarytmów jeżeli
żadne c nie podniesie a do b, tj. log 23 ?
12 wrz 22:52
12 wrz 22:54
Kejt:
można spróbować tak:
log2 3 = x
2x = 3
2 < 3 => x>1
log3 2 = y
3y = 2
3 > 2 => y<1
zatem:
log2 3 > log3 2
12 wrz 22:54
Godzio:
log
23 > log
32 ⇔
log
223 > 1
A to jest prawda, więc nierówność początkowa również.
12 wrz 22:54
anf: Dziękuje, prostszy wydaje mi się sposób przedstawiony przez @Kejt, sposób przedstawiony przez
@Godzio jest dla mnie zbyt skomplikowany, dobrze kojarzę że w tym drugim został użyty wzór na
zamianę podstawy logarytmu? W każdym bądź razie użyłem sposobu Kejt na wszystkich przykładach
− z powodzeniem. Dziękuje wam!
Czy w sposobie Godzia chodzi o to żeby zamienić podstawę logarytmu w jednym z logarytmów,
następnie przemnożyć stronami przez to co stoi w mianowniku? W konsekwencji dałoby to:
2log23 po lewej, i jeden po prawej? Czy kompletnie nie zrozumiałem?
12 wrz 23:13
Godzio: Dobrze tylko nie 2lo23 tylko log223
12 wrz 23:18
pumba: Tylko ze takie logarytmy jak log1/2√2 czy log1/22 to powinienes policzyc bez
problemu
12 wrz 23:32
anf : Masz rację Pumba, obliczenie dwóch pierwszych nie jest specjalnie skomplikowane. Tyle tylko że
łudziłem się że istnieje jakiś wzór, bądź zależność którą można stosować uniwersalnie do
porównywania logarytmów.
13 wrz 00:27