wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie (x+3)^2 = m+1
Jagna: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie:
(x+3)2 = m+1 ma dwa rozwiąznia ujemne
12 wrz 21:35
PuRXUTM: to chyba powinno pójść z tego że Δ>0 i zastosowaniu wzorów Viete'a, czyli x1+x2<0 x1*x2>0
12 wrz 21:42
bezendu:
Δ≥0
x1*x2>0
x1+x2<0
12 wrz 21:43
Jagna: Chodzi że na podstawie przekształceń wykresów funkcji
12 wrz 21:45
PuRXUTM: no tak Δ≥0 bo może to być jedno rozwiązanie ujemne.
Witaj bezendu
12 wrz 21:45
Tadeusz:

teraz jasne
12 wrz 21:46
bezendu:
Cześć PuRXUTM
12 wrz 21:48
Jagna: Dzięki

Nie zrobiłam przesunięcia na osi Y

i wszystko jasne
12 wrz 21:53
pigor: ..., np. tak :
(x+3)2= m+1 i f(x)=(x+3)
2 i f(0)= 9 ⇒ warunki zadania będą
spełnione ⇔ 0< m+1<9 ⇔
−1< m <8 ⇔
m∊(−1;8) .
12 wrz 21:55
Mila:
Jest Purxtum, jak studia? Coś nie zaglądasz tu do nas i nie niesiesz kolegom pomocy.
12 wrz 22:20
Kejt: Witaj Milu (:
12 wrz 22:21
Ajtek:
Kogo ja widzę
Kejt,
PuRXUTM 
.
Witam Wszystkich obecnych w wątku

.
12 wrz 22:28
Kejt: Witaj Ajtku (:
12 wrz 22:29
Ajtek:
Kejt, emotki Tobie nie wychodzą

.
12 wrz 22:40