oblicz
Paulina: Oblicz.
a) (4√5 + √3) (4√5 − √3)
b) (√6 − 3√3)2
c) (2√32 − 3√2)2
12 wrz 19:04
458: Wszystko do obliczenia za pomocą wzorów skróconego mnożenia
12 wrz 19:06
pumba: Znasz wzory skroconego mnozenia ?
I co Cie przeraza w tym ?
12 wrz 19:06
458: a) a2−b2=(a−b)*(a+b)
12 wrz 19:07
458: b) (a−b)2=a2−2ab+b2
12 wrz 19:08
458: c) 2√32 zamień na 8√2
12 wrz 19:10
pumba: to teraz licz a)
popatrz na post 19:07 tylko w druga strone czyli (a+b)(a−b)=a2−b2 i na nasz przyklad
bo nasze a= 4√5 i nasze b= √3
To teraz wedlug tego wzoru napisz ile to jest (4√5+√3)(4√5−√3)=
12 wrz 19:44