kryterium porównawcze szeregu
pipa: ∑1n2−2n
Zbadaj zbieżność szeregu.
Stosowałem kryterium porównawcze, ale nie wiem w jaki sposób zmniejszyć mianownik lub zwiększyć
licznik, aby w rezultacie dostać szereg zbieżny. Za każdym razem wychodzi mi harmoniczny
pierwszzego stopnia 1/n.
12 wrz 18:12
sushi_gg6397228:
kryterium porównawcze w postaci granicznej
12 wrz 19:52
zombi: Oblicz sumę to od razu masz zbieżność
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| *[ |
| − |
| ], czyli dla n≥3 ofc. |
| n(n−2) | | 2 | | n−2 | | n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn = |
| [1 − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + ... + |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 4 | | 3 | | 5 | | 4 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
|
| − |
| ] = |
| [ 1 + |
| ] = |
| , szereg zbieżny |
| | n−2 | | n | | 2 | | 2 | | 4 | |
12 wrz 19:57