analityczna
Mariusz: Okrąg przechodzący przez punkt A(−1,1) jest styczny do prostej o równaniu y=x−2 w punkcie
P=(4,2).Wyznacz równanie tego okręgu
10 lis 19:01
Mariusz: odświeżam . Nie wierze ze nikt nie potrafi tego rozwiązac...
11 lis 09:14
Mariusz: odświeżam . Nie wierze ze nikt nie potrafi tego rozwiązac...
11 lis 09:14
Mariusz: odświeżam
11 lis 15:03
Mariusz: ktoś jest w stanie te zdanie rozwiązac?
11 lis 17:46
Mariusz: .
14 lis 10:18
Matematyk: Wychodzą 4 współrzędne
y1=2
y2=−4
x1=−2
x2=4
Połącz to w logiczną całość , zadanie nie jest trudne−napisz jak najwięcej równań−któreś będzie
dobre.
Niech ktoś mnie poprawi.
14 lis 13:56
Basia: Zrób tak samo jak Ci opisałam w poprzednim zadaniu.
14 lis 13:58
Basia: No nie tak samo. Podobnie.
14 lis 14:01
Matematyk: Teraz to dokładnie sprawdziłem i muszę mieć coś źle.
14 lis 14:08
Basia:
(x−a)2+(y−b)2=r2
S(a,b) środek okręgu
okrąg przechodzi przez A i przez P
(−1−a)2+(1−b)2 = r2
(1+a)2+(1−b)2=r2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(4−a)2+(2−b)2 = r2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(1+a)2+(1−b)2 = (4−a)2+(2−b)2
1 + a2+2a +1−2b+b2 = 16−8a+a2+4−4b+b2
2a−2b+2 = −8a−4b+20
10a+2b=18 /:2
5a+b=9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
S należy do prostej l prostopadłej do k przechodzącej przez P
k: y=x−2
l: y=−x+d
2 = −4+d
d =6
l: y=−x+6
stąd:
b = −a+6 = 6−a
5a+6−a=9
4a =3
a=34
b=6−34 = 214
uprzedzam, że mogłam się pomylić w rachunkach
14 lis 14:34