Pomocy z limem
bles: Pomocy, ile wynosi:
lim (n−>∞) 3nn!
12 wrz 18:05
Kacper: 0
12 wrz 18:07
Piotr 10: Napisz to porządnie, bo nie widać dokładnie co tam się kryje
12 wrz 18:10
bles: lim (n−>
∞) 3
n/n! , Kacper napisałeś do zera, dlaczego? Proszę o wyjaśnienie
12 wrz 18:12
jakubs: Zobacz sobie na wykresy 3n i n!, który rośnie szybciej ?
12 wrz 18:23
Kacper: Ciąg o wyrazach dodatnich. Można pokazać, że jest malejący i wtedy już wniosek, że granica to 0
12 wrz 18:26
bles: ale jak pokazać?
12 wrz 20:23
sushi_gg6397228:
wzór Stirlinga
12 wrz 20:26
zombi: Jeśli
n√an → g < 1, to a
n → 0.
Ew.
| | an+1 | |
Jeśli |
| → g <1, to an → 0. |
| | an | |
Po co wzór Stirlinga.
12 wrz 20:30
bezendu:
q=const q<1 to lim
n→∞=0
No to teraz się rozwiązujemy:
| | an+1 | | 3n+1 | | n! | |
limn→∞| |
| |=limn→∞ |
| * |
| = |
| | an | | (n+1)! | | 3n | |
| | 3n*3*n! | | 3 | |
=limn→∞ |
| =limn→∞ |
| =0 |
| | (n+1)n!*3n | | n+1 | |
12 wrz 20:33
jakubs: Mam pytanko: Gdybym natrafił na takie zadanie na jakimś egzaminie i napisał, że n! rośnie
szybciej niż 3n, więc granicą będzie 0 to będzie ok ? Czy muszę to jakoś formalnie udowodnić
jak np. bezendu ?
12 wrz 20:57
bezendu:
| | 3n | |
an= |
| oczywiście zapomniałem dopisać silni |
| | n! | |
12 wrz 21:29