Rachunek róż.
Blue: Oblicz granicę
x−>2
Położenie punktu na osi liczbowej opisuje wzór s(t)=20t−2t
2, gdzie t ∊<0,5>. Prędkość tego
ciała dla t = 3 jest równa :
A. 8
B.10
C. 14
D. 42
Jak na moje, to w tym drugim powinna być odp C, ale w odp mam A .... Dlaczego

?
12 wrz 17:52
Kacper: pierwsze pomnóż przez sprzężenie licznika
12 wrz 17:59
jakubs: 1. Mnożenie przez sprzężenie
2. s'(t)=4(5−t)
s'(3)=4*2=8 odp A
12 wrz 18:01
Kacper: | | df | |
v(3)= |
| (3) i liczysz  |
| | dt | |
20−4t dla t=3 wynosi 8
12 wrz 18:05
jakubs: 1.
| | x+2−4 | |
limx→2 |
| |
| | (7x−14)(√x+2+2) | |
| | x−2 | |
limx→2 |
| |
| | 7(x−2)(√x+2+2) | |
12 wrz 18:09
Blue: A więc to pochodną trzeba w tym drugim obliczyć...
Dzięki
12 wrz 18:13
Blue: ps dlaczego to się nazywa "sprzężenie"?
12 wrz 18:14
Kacper: to wzięło się z liczb zespolonych

ale ogólnie chodzi o to, że do liczby np
√2+2 to sprzężeniem jest
√2−2
12 wrz 18:16
Piotr 10: Wzielo to się z liczb zespolnych
z= x+yi
ź = x − yi
12 wrz 18:18
Piotr 10: Za późno aj
12 wrz 18:21
Blue: Dzięki za info
12 wrz 19:18