Ciągi wyraz szósty
Kami: Dany jest ciąg a
n o wyrazie ogólnym a
n=1+3+5+...+(2n+1) . Szósty wyraz tego ciagu jest równy
, w odpowiedziach widnieje 49 niby proste ale chyba mnie zacmilo bo próbuje robic na wszelkie
sposoby a na pewno jest jakiś prosty z góry dziękuje za pomoc
12 wrz 16:53
J:
a6 = 1 + 3 + 5 + .... + 13
12 wrz 16:57
pumba: czy tresc zadania jest dobra ?
12 wrz 17:03
AcidRock: Można też uprościć wzór ciągu zauważając, że:
1 + 3 + 5 + ... + (2n + 1) − suma początkowych n+1 wyrazów ciągu arytmetycznego
12 wrz 17:17
Kami: Tak tylko to jest zad maturalne za 1 pkt z książki operon matura 2015 , pytanie brzmi ile
wynosi wyraz 6?
12 wrz 17:22
Kacper: 1+3+5+7+9+11+13=49
12 wrz 17:23
Kami: Dobra ale skąd to 49 z tylu w odp ?
12 wrz 17:23
Kacper: z dodawania
12 wrz 17:25
Kami: Z dodawania to wiem

ale czemu w oddawaniu jest az 7 wyrazów zamiast 6?
12 wrz 17:28
pumba: ale a1=1 i r=2 wiec a2=3 a3=5 a4=7 a5=9 i a6=11
12 wrz 17:28
Kami: Dodawaniu*
12 wrz 17:29
Kacper: a1=1+3
a2=1+3+5
.
.
.
12 wrz 17:30
pumba: Dlatego napisalem sprawdz tresc
Moze ma byc Ile wynosi suma 7 wyrazow ?
12 wrz 17:30
Kami: Wlasnie dołączam sie do pumby*
12 wrz 17:31
Kami: Kurde sprawdziłam .. Ale co mi nie pasuje to ze w odp pisze a5 chyba jakiś błąd wyczuwam
12 wrz 17:32
AcidRock: @pumba:
Wszystko jest dobrze.

Przecież dla n = 1:
2n +1 = 2 * 1 + 1 = 3
A jedynka zostaje.
12 wrz 17:32
pumba: Tak teraz wlasnie zauwazylem .
12 wrz 17:35
Mila:
a
n=1+3+5+....+(2n+1)
Obliczamy ile jest wyrazów w tej sumie.
b
1=1, b
k=2n+1, r=2
2n+1=1+(k−1)*2
2n=2k−2
2n+2=2k
k=n+1
a
n=(n+1)
2
a
6=(6+1)
2=49
12 wrz 21:04