prosze o pomoc: ekstremum lokalne funkcji
ewela: f(x,y)=−3x2−2y2+12x+8y−5
wyznaczyc ekstremum lokalne o danej funkcji dwóch zmiennych
12 wrz 16:21
Kacper:
1. warunek konieczny?
12 wrz 16:21
J:
Policz pochodne cząstkowe
12 wrz 16:22
ewela: i co pozniej>
12 wrz 16:34
J:
Poszukaj punktów stacjonarnych....rozwiązują ukłd równań: f'x = 0 i f'y = 0
12 wrz 16:36
kasia: po y =8−4y
po x =−6x+12
dobrze?
12 wrz 16:39
Kacper: poza tym, ze zapis zły to ok
12 wrz 16:41
kasia: y=2
x=2
12 wrz 16:41
kasia: tak wiem sory
12 wrz 16:42
J: Dobrze..
12 wrz 16:42
Kacper: Teraz macierz Hessego
12 wrz 16:43