Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne (x,y) spełni
asdf: 2|x|−|y+2|=1
mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to się robi?
12 wrz 16:05
Kacper: rozpatrz przypadki:
x≥0 i y≥0
x≥0 i y<0
x<0 i y≥0
x<0 i y<0
12 wrz 16:18
J:
.... wszędzie zamiast y , ma być: y + 2
12 wrz 16:20
Kacper: tak oczywiście
12 wrz 16:21
Mila:

2|x|=|y+2|+1
1) y+2≥0⇔y≥−2 ( punkty nad prosta y=−2) i mamy równanie:
y+2+1=2|x|
y=2|x|−3
2)
y+2<0⇔y<−2
wtedy masz równanie:
2|x|=−y−2+1⇔
y=−2|x|−1
12 wrz 16:22
asdf: jedno pytanie pewnie uznacie ze głupie ale nie mam rozszerzonej majcy w szkole więc

czemu y=2|x|−3 jest malejąca?
a y=−2|x|−1 jest rosnaca?
12 wrz 16:33
asdf: ok juz wykombinowałem
12 wrz 16:49
asdf: a jeszcze 1 mam takie cos |x−4|+|3y|=6
i robie: 3y≥0 ⇔ y≥0(wiec punkty nad prostą y=0)
3y−6=|x−4|
i jezeli 3y<0 ⇔ y<0
i wychodzi mi jakiś dziwny wykres
(inny od tego na koncu ksiazki)
12 wrz 17:03
Kacper: Skoro nie masz matematyki to dlaczego robisz takie zadania? Chcesz rozszerzenie zdawać?
12 wrz 17:04
asdf: tak bo potrzebuje do studiów a w liceum niemam jej rozszerzonej wiec staram się sam nauczyć z
wasza pomocą
12 wrz 17:06
12 wrz 17:08
asdf: I tak sie zastanawiam teraz jakby te proste załamywały sie w (4,0) zamiast w y=0 i patrząc od
prawej to by było dobrze
12 wrz 17:17
Kacper:

Wykres tego co powyżej pisałem
12 wrz 17:19
Kacper: Oczywiście wybieramy tylko fragment dla y≥0
12 wrz 17:19
asdf: dzieki chyba w koncu zrozumialem jak sie rysuje te wykresy
12 wrz 17:27
Kacper:
12 wrz 17:29