Pochodne cząstkowe funkcji
Moshi: Pochodne cząstkowe funkcji:
| | 1 | |
f(x,y)= |
| ln2x+y2+ln(xy) |
| | 2 | |
dfdx={lnx}{x}+0+
1xy*y=
lnxx +
1x
dfdy=2y+
1xy*y= 2y+
1y
Mógłby ktoś sprawdzić ?
12 wrz 15:51
J: OK.
12 wrz 16:01
Moshi: Mam policzyć ekstremum tej funkcji więc teraz powinienem jeszcze zrobić układ równań taki, że
k{
lnxx+
1x=0 & 2y+
1y=0
tylko przecież z tego nic nie wychodzi.. co w takim wypadku dalej się robi?
12 wrz 16:07
Moshi: up up up.
12 wrz 16:15
Kacper: rozwiąż układ
12 wrz 16:19
Moshi: |y|= − √12 i √12
x=e
i to są moje punkty stacjonarne?
P1= (e, − √12), P2=( e, √12 )
i teraz muszę obliczyć pochodne 2 rzędu ?
12 wrz 16:25
J:
Źle rozwiązane obydwa równania ...
12 wrz 16:29
Moshi: to jak je rozwiazac?
12 wrz 16:36
J:
| lnx + 1 | |
| = 0 ⇔ lnx + 1 = 0 ⇔ lnx = −1 ⇔ x = e−1
|
| x | |
| 2y2 + 1 | |
| = 0 ⇔ 2y2 + 1 = 0 ⇔ 2y2 = − 1 ... brak rozwiązań w zbiorze liczb |
| y | |
rzeczywistych
12 wrz 16:39
Moshi: no tak.. faktycznie, dzięki. Tylko jak to teraz rozwalić dalej ? Przechodzenie na zespolone?
Wydaje mi się męczarnią
12 wrz 16:44
Moshi: upup
12 wrz 16:53
Moshi: Pomijając już to że zespolone. Mieszane pochodne 2 rzędu wychodzą przecież inne, także nie
wiem.. zadanie źle napisane?
12 wrz 17:27
Moshi: pomyłka :x
12 wrz 17:29