matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwinąc w szereg Maclaurina
Exbi:
(1+x)e
x
f'(x)=e
x
(2+x) f''(x)=e
x
(x+3) f'''(x)=e
x
(x+4) . . . f
(n)
=(n+1+x)e
x
wiem, że najgorsza część zrobiona, ale...
12 wrz 14:13
Krzysiek:
f
(n)
(0)=(n+1) czyli dostajesz:
n+1
(1+x)e
x
=∑
n=0
∞
x
n
n!
12 wrz 14:36