Kombinatoryyka
robr3: w biegu startuj 6 zawodników nagradzan są trzy pierwsze miejsca Ile jest zestawow potencjlanych
Medalistów
12 wrz 14:07
J:
Wariacje 3 elementowe zbioru 6 elementowego: = 63
12 wrz 14:10
robr3: na pewno 216

? nie za dużo
12 wrz 14:13
J:
| | 6! | |
... sorry = |
| ...  |
| | (6−3)! | |
12 wrz 14:16
robr3: 120

i to by sie nawet zgadzało
12 wrz 14:17
robr3: a na ile Można wybrać 3 wykłady z 5 przedmiotów

5
3 = 125
12 wrz 14:18
PW: Czasem się zastanawiam, czy autorzy zadań tak specjalnie, czy taki mają talent do formułowania
myśli.
| | | |
Zauważ, że odpowiedź | może być uznana za dobrą – zależy od tego, co się rozumie przez |
| | |
"zestaw potencjalnych medalistów".
Słowo "zestaw" nie jest terminem matematycznym. Albo zbiór, albo ciąg. Jeżeli autor miał na
myśli ciąg, to powinien zapytać np. "ile jest możliwych wyników biegu, jeżeli bierzemy pod
uwagę tylko 3 pierwszych zawodników na mecie".
12 wrz 14:21
J:
| | | |
Nie ...to kombinacje 3 elementowe zbioru 5 elementowego .. = | |
| | |
12 wrz 14:22
PW: | | | |
3 wykłady z 5 przedmiotów to już na pewno podzbiór − jest ich | = 10. |
| | |
12 wrz 14:23
robr3: czyli 5! dzielone przez (5−3) ! ?
12 wrz 14:24
PW: Nie, to byłoby wybieranie z uwzględnieniem kolejności (3−elementowe wariacje bez powtórzeń
tworzone ze zbioru 5−elementowego).
Wybierając 3 wyklady spośród 5 tworzymy 3−elementowy podzbiór zwany kombinacją 3−elementową,
patrz odpowiedzi z 14:22.
12 wrz 14:32
robr3: czyli jak to rozpisać ?
12 wrz 15:12
12 wrz 15:27