Schemat
1080p: Pomoc z pochodnymi.
Jest tutaj albo ogólnie jakiś schemat jaka jest kolejność funkcji od wewnętrznej do
zewnętrznej? Chodzi dokładnie o to które funkcje są najbardziej zewnętrzne żeby ustalić
kolejność liczenia w bardziej skomplikowanych przykładach
12 wrz 09:35
Kacper: np
liczymy pochodną:
f(x)=ex2
[f(x)]'=ex2*(x2)'=2x*ex2
12 wrz 09:47
J: ... f(g(h(x)) ... najbardziej zewnętrzną funkcją jest funkcja f , potem g i na końcu h
12 wrz 09:57
J: W przykładzie Kacpra zewnętrzną jest ef(x) , wewnętrzną f(x) =x2
12 wrz 09:59
1080p: Aha, a przy logarytmach działa to tak samo? Że każda funkcja 'w środku' zostaje na później? Np.
lnx2?
12 wrz 10:12
J: Tak .. zewnętrzna to ln(f(x)) ... wewnętrzna f(x) = x2 , ale...
(lnx)2 ... zewnetrzna to funkcja kwadratowa , wewnętrzna f(x) = lnx
12 wrz 10:16