Logarytmy i ciągi.
pie: Dany jest ciąg arytmetyczny (an) o różnicy r=log0.5k. Dla jakich wartości parametru k ciąg
(bn), gdzie bn=2an jest malejącym ciągiem geometrycznym?
Zaczynam:
k>0;
w odpowiedziach mam k∊(0,1), ale nie potrafię tego wykminić.
12 wrz 00:10
Eta:
log
0,5k = log
2(k
−1) i k>0
z def. ciągu geometrycznego
| | bn+1 | | 2an+r | | 2an*2r | |
q= |
| = |
| = |
| = 2r= |
| | bn | | 2an | | 2an | |
zatem dla ciągu malejącego k>1 wtedy q jest ułamkiem
dla ciągu rosnącego k∊(0,1) wtedy q jest >1
odp : k>1
P.S może ciąg miał być "rosnący"?
12 wrz 01:17