| 1 | 2 | n | ||||
mam ciąg | + | +...... | ||||
| n2+1 | n2+2 | n2+n |
| 1 | 2 | n | 1 | 2 | n | ||||||
+ | +.... | ≤ | + | +.. | ≤.. | ||||||
| n2+n | n2+n | n2+n | n2+1 | n2+2 | n2+n |
| 1 | 1 | |||
Są mniejsze bo zwiększamy mianowniki. Weźmy np. | i | co jest większe? | ||
| 2 | 3 |
| 1 | |
+1+.... | |
| 2 |
| 1 | 1 | ||
| 2 | 5 |
| 1 | ||
1> | ||
| 5 |
| 1 | 1 | ||
< | przecież, wszystko dobrze jest dobrane. Zwiększamy mianownik, czyli dzielimy | ||
| 5 | 2 |
| 1 | 1 | |||
i mam | = | |||
| 12+1 | 2 |
| 1 | 1 | ||
= | znak jest ≤, więc wszystko działa. | ||
| 11+1 | 2 |
| 1 | 2 | 1 | 2 | 1 | ||||||
L= | + | = | + | = | ||||||
| 22+2 | 22+2 | 6 | 6 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
P= | + | > | = L | |||
| 5 | 3 | 2 |