aa
Hugo: oblicz granice de L'Hospitalem
1)
| | 1 | | 1 | |
limx→1 |
| = = limx→1 |
| lnx = e2 |
| | xx2−1 | | ex2−1 | |
[1
∞]
2)
| | 1 | | 1 | |
limx→1 |
| lnx =H=limx→1 (x2−1)lnx = 2x * |
| = |
| | x2−1 | | x | |
| | 2x | | 2 | |
limx→1 |
| = limx→1 |
| =2 |
| | x | | 1 | |
[
∞*0]
dziwny wynik e
2
11 wrz 23:00
Kacper: zapis
11 wrz 23:03
Hugo: tzn?
11 wrz 23:13
Hugo: ma byc e
0,5
11 wrz 23:14
Godzio:
Herezja
11 wrz 23:16
razor: w 1) w mianowniku jest xx2−1? jeśli tak to granica to 1
11 wrz 23:16
Lukas:
Hugo ciesz się, że Pietraszko tego nie widzi
11 wrz 23:17
jakubs: W zadanku drugim to tam granicy nie ma
11 wrz 23:24
asdf: jak to w drugim nie ma?
podstawiajac:
11 wrz 23:33
zombi: W pierwszym popraw się ma być √e, czyli e1/2
11 wrz 23:33
11 wrz 23:34
zombi: asdf przy 1− granica to −∞
11 wrz 23:34
Hugo: duzo analizowałem i:
| | 0 | |
ja chciałem z [1∞] => [∞*0] => [ |
| ] natomiast to sie tam troche kłóci bo należy przejść |
| | 0 | |
od razu z
| | 0 | | 1 | |
[1∞] => [ |
| ] w miejscu gdzie mam |
| * lnx ........ A Umiałby ktoś by mi zrobić |
| | 0 | | x2−1 | |
ten przykład w trzech krokach ?
11 wrz 23:45
zombi: | (lnx)' | | | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| podstawiasz jedynkę i masz |
| |
| (x2−1)' | | 2x | | 2x2 | | 2 | |
11 wrz 23:47
Hugo: wiem wiem ale to jest w II krokach a da sie w III krokach?
| | 1 | | 1 | |
linx * |
| = |
| albo linx(x2−1) |
| | x2−1 | | linx(x2−1) | |
[oo * 0]
11 wrz 23:51
jakubs: To przeziębienie siada mi na wzrok, nie zauważyłem tam lnx. Odwołuje swój wpis, granica w
drugim oczywiście istnieje.
12 wrz 01:21
asdf: zombi, oczywiscie

zapędzilem sie.
14 wrz 21:41