|OC|=√5=|AO|
|OB|=2
Przekątne są dwusiecznymi kątów wewnętrznych
a2=22+(√5)2
a2=9
a=3
WΔAOB:
| α | 2 | |||
sin | = | |||
| 2 | 3 |
| α | √5 | |||
cos | = | |||
| 2 | 3 |
| α | α | 2 | √5 | |||||
sinα=2*sin | *cos | =2* | * | |||||
| 2 | 2 | 3 | 3 |
| 4√5 | ||
sinα= | ||
| 9 |
| 4√5 | ||
( | )2+cos2α=1 | |
| 9 |
| 80 | 1 | |||
cos2α=1− | = | |||
| 81 | 81 |
| 1 | ||
cosα= | ||
| 9 |
| sinα | ||
tgα= | ||
| cosα |
| α | 2 | |||
Albo: α∊(0o, 90o), tg | = | , | ||
| 2 | √5 |
|
| |||||||||||||||||||||
tgα = | = | = 4√5 | ||||||||||||||||||||
|
|
| 1 | ||
c= √1 + 80 = 9, cosα = | , | |
| 9 |
| 1 | ||
tgα + 9cosα = 4√5 + 9* | = ... | |
| 9 |
a=3
| 4*2√5 | 4√5 | |||
P(rombu)= | = 4√5 i P=a2*sinα ⇒ 9sinα=4√5 ⇒ sinα= | |||
| 2 | 9 |
| 1 | ||
cosα= √1−sin2α =....= | ||
| 9 |
| sinα | ||
tgα= | =....... = 4√5 | |
| cosα |