Trygonometria. trapez.
James: Długości podstaw trapezu są równe 5 i 20 a jego przekątne przecinają się pod kątem prostym.
Oblicz cosinusy kątów nachylenia przekątnych do dłuższej podstawy, jeśli wysokość trapezu jest
równa 12.
11 wrz 21:36
Janek191:

Z podobieństwa trójkątów Δ CDO i Δ ABO mamy
20 x = 5&(12 − x) = 60 − 5x
25 x = 60
x = 2,4
h = 12 − x = 12 − 2,4 = 9,6
Pole Δ ABO
P = 0,5*20*9,6 = 96
oraz
| | 192 | |
P = 0,5 b*d = 96 ⇒ b*d = 192 ⇒ d = |
| |
| | b | |
i z Tw. Pitagorasa
b
2 + d
2 = 20
2 = 400
| | 1922 | |
b2 + |
| = 400 / * b2 |
| | b2 | |
b
4 − 400 b
2 + 192
2 = 0
b
4 − 400 b
2 + 36 864 = 0
Δ = 160 000 − 4*1*36 864 = 160 000 − 147 456 = 12 544
√Δ = 112
| | 400 − 112 | | 400 + 112 | |
b2 = |
| = 144 lub b2 = |
| = 256 |
| | 2 | | 2 | |
więc
b = 12 lub b = 16
| | 192 | | 192 | |
d = |
| = 16 lub d = |
| = 12 |
| | 12 | | 16 | |
zatem mamy
| | h | | 9,6 | |
cos α = |
| = |
| = 0,6 |
| | d | | 16 | |
| | h | | 9,6 | |
cos β = |
| = |
| = 0,8 |
| | b | | 12 | |
===================
12 wrz 10:48
James: Dziękuje bardzo
12 wrz 14:03
Bogdan:

Moja propozycja rozwiązania tego zadania:
| | 20 | |
Skala podobieństwa trójkątów prostokątnych ABO i CDO jest równa |
| = 4 |
| | 5 | |
w − wysokość w trójkącie COD opusczona z wierzchołka kąta prostego O na bok CD.
| | 1 | | 12 | | a*b | |
w = |
| *12 = |
| = |
| ⇒ 2*a*b = 24 i a2 + b2 = 25, a, b > 0 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
(a + b)
2 = a
2 + 2ab + b
2 = 25 + 24 = 49 ⇒ a + b =
√49 = 7
Jeśli a+b=7 i ab = 12 to z wzorów Viete'a otrzymujemy x
2−7x+12=0 ⇒ (x − 3)(x − 4) = 0
Stąd a = 3 i b = 4 lub a = 4 i b = 3,
| | 4 | | 3 | |
cosα = |
| i cosβ = |
| lub odwrotnie. |
| | 5 | | 5 | |
12 wrz 16:47